sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Kuulumisia


Meidän lapset saivat koulupuvut!
Harkkakuulumisia: Loman jälkeen hommat harjoittelussa ovat jatkuneet entiseen malliin. Vaikka paluu töihin tuntuikin alkuun raskaalta, niin lasten näkeminen kyllä karkotti kaiken väsymyksen. Halaukset, lomakuulumiset, syliinkapuamiset.. Oli kiva nähdä, että lastenkin mielestä oli mukava palata kouluun ja nähdä meitä! Harmiksemme muutama lapsista ei palannut kouluun loman jälkeen. Tämä vähän herätti ihmetystä, kun ei oikeen saatu vastaustakaan siihen, miksi lapset eivät tulleet enää kouluun. Kouluun tuli kyllä myös muutamia uusia lapsia, joista yksi meidän opettamaan isompien ryhmään. Iloksemme saimme huomata, että uusi tyttö on tosi taitava ja osaa jopa lukea englantia!

Kuten edellisestä voi päätellä, kovinkaan moni koulun lapsista ei osaa juurikaan lukea - ainakaan englantia. Lapset osaavat kyllä aakkoset, mutta lukeminen ja kirjoittaminen on todella haastavaa. Täällä kouluissa käytetään opetusmenetelminä lähinnä kopioimista ja toistamista ja lasten osaaminenkin perustuu pitkälti ulkoa opetteluun. Lapset osaavat paljon englanninkielisiä sanoja - värejä, muotoja, eläimiä jne, mutta heillä ei ole hajuakaan miten nuo sanat kirjoitetaan eivätkä he osaa niitä lukea. Ollaan pyritty monipuolistamaan koulussa käytettäviä työskentelymenetelmiä ja opettamaan lapsia muillakin tavoin kun taululta kopioimalla. Erilaisia pelejä ja leikkejä on testattu ja myös hyväksi havaittu. Lapsetkin innostuvat heti enemmän, kun saavat jotain uudenlaista tekemistä. Askarreltiin lasten kanssa yhdessä esimerkiksi erilaisia muistipelejä: yksi kuva-sana -peli, yksi yhteen- ja vähennyslaskuja ja yksi kertolaskuja. Jo pelien tekeminen oli hauskaa ja opettavaista ja myös itse pelaaminen innosti lapsia.

Omaa työskentelyä rajoittaa myös koulussa käytettävissä olevat välineet ja materiaalit. Ei sillä, että aina pitäisi olla käytettävissä hienot pelit ja vehkeet, mutta meillä käytettävissä olevat resurssit ovat todella pienet. Iloksemme yhden Finnish Base Campin asukin ystäväporukka oli Suomessa tempaissut Nepalin lasten puolesta ja kerännyt rahaa, josta osa käytettiin Sanga-sangain hyväksi. Näillä rahoilla kävimme ostamassa kouluun muun muassa helmitaulun, kertotaulukuutiot, muutamia aakkospelejä, hyppynarun sekä lapsille uudet hammasharjat ja käsipyyhkeet. Lisäksi olemme ilahduttaneet lapsia viemällä kouluun hedelmiä. Uudet tarvikkeet tulivat todella tarpeeseen ja esimerkiksi helmitaulu on matikan tunnilla todellinen aarre!

Lasten kanssa tehtyjä lippuja
Tällä viikolla pidimme koulussa myös Suomi-päivän. Kerroimme Suomesta ja näytimme kuvia muun muassa suomalaisesta luonnosta ja eläimistä. Etsimme Suomen myös maailman kartalta. Lisäksi kuuntelimme suomalaista musiikkia ja leikimme suomenkielisiä laululeikkejä. Suomen kieli istuu yllättävän hyvin nepalilaiseen suuhun! A spider on hämähäkki - sen lapset ainakin osaavat. Askartelimme lasten kanssa myös suomen ja nepalin lippuja, joista teimme lippuviirejä luokan seinälle. Oli onnistunut päivä!

Iso puu lastenkodille vievän tien varressa

Kuluneella viikolla käytimme myös yhden harjoittelupäivän tutustumalla paikalliseen lastenkotiin. Yksi lastenkodin perustajista ja ylläpitäjistä on meidän Base Campissa majaileva Samuli, joka siis myös opiskelee Diakissa. Lastenkoti ja sen lapset veivät kyllä kokonaan sydämeni ja tuli ihan sellanen fiilis, että sen toimintaa haluan jatkossakin tukea. Pelattiin lasten kanssa muun muassa omenansyöntikisaa ja leikittiin pää-olkapää-peppua ja oli hauskaa!Lastenkoti sijaitsee kaupungin ulkopuolella ihanassa lilassa talossa!

Vilkas viikonloppu: Kuluva viikonloppu oli omalta osaltani lyhyt, mutta täynnä ohjelmaa. Oltiin töissä myös tänään sunnuntaina, koska tehtiin sisään ensi viikon perjantai, joten oli vain yksi vapaapäivä. Käytettiin lyhyt viikonloppu kuitenkin hyödyksi ja nautittiin kaupungin tarjoamista kulttuuriantimista. Perjantaina menimme porukalla legendaarisen nepalilaisen bändin 1974 AD:n keikalle. Bändi on kaikkien nepalilaisten tuntema ja nyt sillä oli reunited-konsertti Patanin museoalueella. Jonkun verran olin kuullut bändin musiikkia etukäteen, kun pojat ovat sitä täällä kämpillä soitelleet. Olin kuitenkin jopa hieman yllättynyt siitä, kuinka hyvä live-veto oli. Keikalla oli tosi hyvä fiilis ja oli hauska jammailla nepalimusan tahtiin.

Hippo oli mun lemppari!
Lauantaina kohteenamme oli eläintarha, joka sijaitsee tässä ihan meidän lähellä Jawalakhelissa. Eläintarhassa nähtiin muun muassa tiikereitä, sarvikuonoja, jättimäinen virtahepo, paljon erilaisia lintuja, apinoita ja kaikenlaisia muita eläimiä, mitä eläintarhassa kuuluukin olla. Eläintarhassa kuljeskeli myös elefantti, jonka kyytiin olisi saanut ostaa lippuja. Jätettiin kuitenkin ratsastus tällä kertaa väliin, sillä ollaan lähdössä ensi viikolla Chitwaniin, jossa päästään norsusafarille!

Nii.
Lauantaina käytiin myös Patanissa Newari-festivaaleilla. Newarit ovat siis yksi Nepalin vanhoista heimoista ja heillä on omanlaisensa kulttuuri ja tavat. Markkinatyyppisessä tapahtumassa oli esillä muun muassa musiikkia ja tanssia, ruokia, myyntikojuja, taidetta ja perinteitä. Pääsylippu alueelle maksoi 25 rupiaa (n. 25 senttiä) ja oli kyllä sen arvoinen tapahtuma. ;) Maisteltiin Newari-herkkuja, muun muassa samosoja ja kananmuna-roti-lettuja ja ihasteltiin esimerkiksi upeaa valokuvanäyttelyä.

Katuun tehty Mandala
Perinteisiin asuihin pukeutuneet naiset tarjoilivat herkkuja

Perinteisten työtapojen esittelyä
Jumalille uhrattua ruokaa nätisti kekoon kasattuna

Tällaisia kuulumisia tällä kertaa. Ensi viikolla täällä vietetään Tiharia - valon juhlaa, ja se tietää meille muutamia vapaapäiviä, jolloin kohteenamme siis Chitwan. Seuraavassa postauksessa luvassa todennäköisesti tunnelmia norsun selästä!

P.S. Hyvää isänpäivää Iskälle!

4 kommenttia:

 1. Olipas taas mukava kuulla kuulumisia ja uusia asioita!
  Täällä sataa vettä ja räntää, Isäinpäivänäkin. Ada oppinut kirkumisen voiman eli jos vaan kirkuu niin ehkä saa mitä haluaa.
  Käly

  VastaaPoista
 2. Ihana kuulla kuulumisia!
  Varmasti tosi mielenkiintosta päästä kehittelemään uudenlaisia ja monipuolisempia opetusmenetelmiä ja nähdä sitten miten lapsoset oppii. Huikeeta!
  Kivoja lomapäiviä! :)

  VastaaPoista
 3. No niin, vähän piti pillittää, kuulostaa niin sydämen vievältä touhulta siellä koulussa ja lastenkodissa <3

  Hieno kortti arvoitus-teksteineen tuli muuten perille! Leima oli vähän suhrussa, joten en tiedä milloin lähtenyt matkaan.

  Norsusafari kuulostaa ihan mahtavalta...laita sitten heti kuvia.

  Täällä kaikki hyvin. Hali <3

  VastaaPoista
 4. Olipas ihanaa sukeltaa hetkeksi sun matkakertomuksen maailmaan. Uskomattoman hienoja kokemuksia. Pistää ihan sydämen väräjämään. <3 Mut mihinhän tosiaan ne pari koululaista oikein jäi loman jälkeen? Toivottavasti ei vaan ole sattunut mitään.

  Suomessa sää hyppelee koko ajan plussa ja miinuksen molemmin puolin. Sais sääherra nyt jo antaa piristävän talven tulla! ^^ Tänään oli kyllä ihana raikas ja aurinkoinen päivä. Tosin koin sen pääosin vaan opiston tietokoneluokan ikkunasta katsellen sekä pikaisilla kahvin hakureissuilla :D

  Jään innolla odottelemaan postausta norsusafarista ^^ huimaa!

  VastaaPoista